Direktlänk till inlägg 4 juni 2009

Ungdomspartier

Av Torz - 4 juni 2009 21:49


 


Största skillandfen mellan en ung och en äldres syn på politik är att ju yngre som man är desto mer tendenser har man att måla allt i svart eller vitt samt att man gärna blundar för praktiska problem.

Är man nyliberal så vill man gärna att staten ska säljas ut över en natt och tror att allt säkert kommer att ordna sig.

Likaså med kommunister som tror att allt skulle lösa sig om man helt enkelt tar alla tillgångar och delar ut det i proportionella delar till var och en.

I teorin funkar som bekant ALLT!


Riksdagspartierna brukar ha en tendens att anpassa sig lite efter vad som råder. Det går knappast påstå att speciellt många av dessa skulle vara strikt ideologiska, utan snarare taktiska.

Detta gör att partierna kan kännas grå och tråkiga.

Nyare partier brukar ha den fördelen att de kan göra som de vill eftersom de inte har beövt ta hänsyn till vare sig sammarbetspartner eller verklighetens alla frågor.

Nyare partier brukar även ha en mer slimad profil där man tydligt kan se vad de egentligen vill. Om man dessutom klarar av att hålla sig ifrån den allt för uppenbara höger/vänster-skalan så har man dessutom en större bredd att ta av.


Under Gudrun Schyman lyckades Vänsterpartiet fräscha upp sitt image och tog upp frågor som många yngre kunde rellatera till.

Man tonade ner gammel-kommunismen utan satsade på den moderna människan. Det vill säga en människa som slitit sig från gamla invanda patriarkiska och homofobiska familjemönster. Förvisso tillhörde man fortfarande ett kollektiv men ett kollektiv som var till för att värna om den lilla människans rättigheter. Som en del av det hela införde man även benämningen "feminist" som skulle tolkas som en strävan mot jämlikhet fast med fokus på den parten som alltid legat i underläge.

Just feminismen gick så långt att alla etablerade partiledare (utom KD:s Alf Svensson) började kalla sig för det. Även bland vanligt folk gick det väldigt bra och partiet blev landets tredje största. Som ett exempel på storleken kan jag nämna att partiet kammade hem 80% av rösterna på syrrans gamla högstadie. Men sedan klantade sig Schyman (som redan var känd som alkoholist) sig så pass att hon inte kunde sitta kvar och tyglarna gick över till en mer klassisk vänsterpartist. Sedan dess har deras popularitet dalat.


Gudryn Schyman bildade ett nytt parti som hade utgångspunkt i feminismen. Men trots en massa mediautrymme blev aldrig partiet någon större hit. Förmodligen delvis på grund av att de hade svårt att klara av att hålla sig flytande på i stort sett bara feminismen. Dessutom hade många börjat tröttna på feminism-fascismen med sin syn på vad som var en riktig kvinna i deras ögon samt det ständiga skuldbeläggande på männen.

Partiet klarade inte heller av att stå utanför höger/vänster-skalan som det var tängt utan blev snarare någon slags lillasyster till Vänsterpartiet.


Ett annat parti som gått rejält framåt är Sverigedemokraterna.

Från början var det ett parti som i stort sett bara förknippades med skinnskallar och annat suspekt och ljusskyggt folk.

Även om de putsat en hel del på sitt image så har utgångspunkten handlat om invandringen. Alla problem har någon koppling till invandringen och skulle därmed även lösa sig om man systematiskt stoppade de som vill komma hit. Helst skulle man även skicka tillbaka de som redan finns här.

Att partiet klarat sig så pass bra beror på framför allt två saker.

Den misslyckade (så kallade humanistiska-) invandring samt den rasist-hysteri som gjort att få vågat ta tag i problemen då risken för att bli kallade rasister varit stor. Ett exempel på rasism-styämplandet kunde man se när Folkpartiet ville införa obligatoriska språkkrav för den arbetsförda invandringen....plötsligt så var det Lars Leijonborg som påståds bära ansvar för diverse rasistbrott.

Detta har även lett till att det som betraktas som svenskt har börjat ses som lite fult, detta samtidigt som många kunde se att invandringsproblemen blivit värre.

Sverigedemokraterna har varit smarta nog att inte diskutera ideologi allt för ingående. Just därför har de kunnat plocka folk från lite olika håll.

Man har t ex återanvänt det gamla Socialdemokraterna från tiden innan 68-vänstern hade sitt genombrott. Detta samtidigt som man charmar folk från högerhåll med lite värdekonservartism samt vurmande för försvaret.


Ett annat parti som även de lyckas plocka folk från lite olika håll är Piratpartiet. Liksom Sverigedemokraterna så kretsar det mesta kring en huvudfråga. I detta fallet så uppenbart att representanter för partiet öppet påstår att de inte lägger någon större vikt vid beslut som inte rör fildelning och integritet.

Partiet har försökt göra om möjligheten att ladda ner upphovsrättskyddat material från nätet till någon slags kultur eller folkrörelse.

Man kallar sig själva för pirater och partiet inte bara vill göra illegal fildelning lagligt utan man menar också att det är den lilla människans protest mot förtryck och stora media pampar.

Liksom Gudrun Schymans feminism drog med sig etablerade partier så har även Piratpartiet lyckats på flera håll. Samtliga ungdomspartier tycker att nedladdning för privat bruk bör vara lagligt.

Dock kan Piratpartiet låta lite paradoxala emellanåt då de påstår sig vara för demokrati och den personliga integriteten...men man bryr sig inte så mycket om de som drabbas oavsett om det är ekonomiskt eller kränkande.

När det gäller väljarbasen så drar de dels liberala människor som är för modern teknologi samt framför allt emot inskränkningar och censur.

Vänsterfolk kan i sin tur se en chans att ge det kapitalistiska systemet ett långfinger. Speciellt då man gärna ser att marknaden styrs av ett par feta snåljåpar som roffar åt sig allt de kan få tag på.


Det finns ju även ett par partier till men som inte verkar vara speciellt stora bland yngre. Det ena är Nationaldemokraterna som är en avknoppning från Sverigedemokraterna. Junilistan var rätt hypat ett tag men få vet vart de står någonstans mer än att de verkar vara EU-kritiska. Vill man rösta på ett EU-kritiskt parti så finns det betydligt mer etablerade.

Osynliga partiet var inne ett tag bland folk som tyckte att stenkastning på polisen var tufft men sedan ett tag tillbaka ar det varit rätt tyst om dem.

Folkfronten (tidigare Nationalsocialistisk Front) är landets största nazistiska parti. Men de är förmodligen lite väl extrema för de flesta. Är man kritisk till invandringen så är chansen större att man håller på SD istället.

Det finns även en del övervintrade kommunistpartier men liksom Folkfronten så är de förmodligen lite för extrema för de flesta.

Folkfronten och kommunistpartierna  representerar dessutom delar av historien som de flesta vill lägga bakom sig.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards