Alla inlägg den 11 juli 2011

Av Torz - 11 juli 2011 11:34

Hur ser man på någon om den är glad och trevlig?
Ett sätt är ju att se om människan i fråga ler. I alla fall i teorin.
Men allvarligt talat ser Mat-Tina glad ut på denna bilden?
Munnen lär ler men resten av ansiktet är inte riktigt med på noterna.
Det gör att hon ser ut att vara allt annat än glad och trevlig här.
För att få en bra bild av vart vi har en annan människa är vi tvungna att lägga ihop flera intryck till en hel bild och först då kan vi kanske vågra dra en slutsats.


För en del människor är inte detta någon självklarhet utan de får många gånger förlita sig på några få tecken vilket vilket gör att de kan få det svårt att ta sig in i ett sociala miljöer. Inte blir det bättre av att de samtidigt har svårt att hålla koll på sina egna signaler.


Igår såg jag "I rymden finns inga känslor" som handlar om Simon som lider av aspergers.
Visserligen är en del av hans sidor rejält överdrivna för att vara högfunktionell autism och förmodligen är han även ett hopkok av flera personer, men överlag ligger det en hel del i filmen.


Bland annat belyser man de sociala svårigheterna då människor ofta handlar ologiskt och motsägelsefullt vilket är jobbigt för någon som vill ha svart på vitt och ordning och reda.
Detta gör att många aspergare lägger ner en stor del av sin energi inom något mer begripligt område än hur människor fungerar (i Simons fall är hans intresse rymden).


Det som även det kan bli ett problem är att aspergare gärna väljer sina egna vägar samtidigt som de liksom de flesta andra har principer. Resultatet blir lätt principer ingen annan än de själva tycker är logiska.
Det som förekommer i filmen är att saker och ting ska flyta på i ett strikt mönster med fasta rutiner. Visserligen är den extremt strukturerade vardagen i Simons liv något som snarare hör hemma hos lågbegåvade autister än hos vanliga aspergare även om vissa drag finns med i hela autismspektrat.
Orsaken är delvis att aspergare kan ha svårt med tidsbegrepp och veta när/var/hur de ska börja med något.
Annars är ju Simons mest utmärkande princip att ingen får röra honom.

En annan intressant sida som även gett namn åt filmen är att det kan finnas svårigheter att förstå sig på abstrakt tänkande.
Känslor är ju allt annat än något konkret och lätta att beskriva.
Dock får man nog vara lite försiktig för att påstå att aspergare skulle vara mer känslolösa än andra då de framför allt har svårt för att uttrycka vad de känner.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards